10 fakta om lån uten sikkerhet

Det er mange situasjoner som gjør at vi har behov for mer penger enn det vi har tilgjengelig. Mange velger da å låne det de trenger. Før du søker lån, bør du alltid vite hva som kjennetegner den type lån du søker på. Her får du forklart ti ting du bør vite før du velger å søke om lån uten sikkerhet.

Du stiller ikke med pant i eiendel for lån uten sikkerhet

Når du tar opp et lån med sikkerhet, gir du ofte banken pant i din eiendel. Dette kan være bolig, bil eller for eksempel båt. Når du tar opp et lån uten sikkerhet, gir du ikke banken pant i din eiendel. Det betyr at du ikke er avhengig av å ha eiendel av tilstrekkelig verdi for å få lånet du trenger.

Du stiller ikke med kausjonist

Lån uten sikkerhet betyr at banken ikke har noen form for sikkerhet for at du betaler tilbake lånet. I tillegg til å ikke gi banken pant i din eiendel, stiller du da heller ikke med kausjonist. En kausjonist er en person som garanterer for lånebeløpet til banken. Siden banken ikke har noe garanti for lånebeløp, påvirker dette lånebetingelsene.

Renten kan være høy på lån uten sikkerhet

Når du ikke stiller med sikkerhet til banken, tar banken en høyere rente. Det betyr at lån uten sikkerhet alltid vil ha høyere rente enn lån med sikkerhet. Det er imidlertid stor forskjell på hvilke renter ulike tilbydere tar. Derfor bør du alltid bruke tid på å sammenligne før du bestemmer deg.

Det er flere utgifter enn renteutgifter

Når du tar opp et lån uten sikkerhet tar mange tilbydere både etableringsgebyr og termingebyr. Dersom lånesummen er lav, vil gebyrkostnadene kunne gi et relativt dyrt lån. Pass derfor alltid på at du sammenligner den effektive renten på ulike lån før du godtar et lån. Denne renten inkluderer både renteutgifter og gebyrutgifter.

Lånebeløpet er mindre enn på lån med sikkerhet

Når du tar opp et lån uten sikkerhet er lånebeløpet vanligvis på maks 600 000 kr. De fleste tilbydere gir ikke mer enn 500 000 kr. Noen tilbydere låner bare ut mindre beløp, for eksempel opp til 70 000 kr. Hvilke lånebeløp du får låne er også avhengig av din egen økonomi. Trenger du et større beløp, må du søke om et lån med sikkerhet.

Nedbetalingstiden er kortere

Når du tar opp et lån med sikkerhet kan du få nedbetalingstid opp mot 20-30 år. Når du tar opp et usikret lån derimot, får du maksimalt en nedbetalingstid på 5 år. Det er heller ikke sikkert du får så lang nedbetalingstid. Når du får svar på søknaden, får du også en ramme for hvor lang nedbetalingstid du kan bruke. Innenfor denne rammen kan du selv betale ned på lånet så raskt du ønsker.

Du står fritt til å bruke pengene på hva du vil

I motsetning til et lån med sikkerhet, binder du deg ikke til hva du skal bruke pengene på. Tar du for eksempel opp et boliglån, må pengene brukes på bolig. Tar du opp et lån uten sikkerhet står du mye friere. Du kan selv velge om du vil bruke pengene på et nytt kjøkken eller for eksempel en ferietur.

Bankene utfører alltid en kredittvurdering

Uavhengig av lånebeløp, får du ikke godkjent lån i Norge uten en kredittvurdering. Det betyr at informasjon som inntekt, eksisterende gjeld og betalingsanmerkninger blir vurdert før du får lån. I tillegg, er denne informasjonen med på å avgjøre betingelser som rente og nedbetalingstid. Vurderer bankene at det er risiko for at du ikke kan betjene lånet, får du en høyere rente.

Du får ikke lån uten sikkerhet dersom du har betalingsanmerkning

Betalingsanmerkning får du når du har et skyldig beløp du ikke har betalt, selv etter denne er sendt til inkasso. Ingen banker er villig til å gi lån uten sikkerhet dersom du har betalingsanmerkninger. Det finnes banker som er villig til å gi lån, men da må du stille med sikkerhet i bolig eller lignende. For å få et usikret lån må du kvitte deg med betalingsanmerkningene først. Det gjør du ved å betale skyldig beløp.

Du kan søke på nett

Søker du på nettet finner du den informasjonen du trenger for å sammenligne lånetilbydere. Du kan også søke lån på nett. Du søker enten enkeltvis, eller via lånemegler som sender søknaden din til flere aktører. Da fyller du ut et skjema og signerer med Bank-ID. På den måten kan banken effektivt samle inn relevant dokumentasjon elektronisk. Å søke er gratis og uforpliktende.

Til slutt

Det er mange ting du bør vite før du søker om lån uten sikkerhet. Har du god oversikt over betingelser og prosessen, er det lettere å finne det beste lånet for deg. Pass på å bruke tid når du søker på å sammenligne ulike banker. Ikke fall for fristelsen med å søke på det første lånet du finner.