8 gode tips til å betale ned lån uten sikkerhet

Et lån uten sikkerhet kan ha mange fordeler. Derfor er det også en populær løsning blant mange unge. Dessverre kommer det også med noen ulemper. Blant annet, er som regel rentene og gebyrene høyere enn på andre lån. Derfor lønner det seg å betale tilbake igjen så raskt som mulig. Det kan være lettere sagt enn gjort for noen. Men med disse gode tipsene er du godt på vei.

Få en god avtale på lån uten sikkerhet

Det aller første du må gjøre, er å finne den rette avtalen for deg. Både renter og gebyrer kan variere fra bank til bank. Jo bedre avtalen er for deg, jo raskere får du betalt tilbake lånet uten sikkerhet. Det er tross alt en jungel av tilbud der ute. Et godt utgangspunkt har veldig mye å si. Kanskje kan det spare deg for noen av de neste tiltakene også?

Sett opp en plan for å betale ned lånet

Å ha god oversikt over sin egen økonomi er viktig, spesielt om du vurderer å ta opp et lån uten sikkerhet. Regn ut hva du har av inntekter og utgifter, ikke bare her og nå, men også i perioden hvor du skal betale tilbake igjen på lånet. Deretter tar du med renter og gebyrer på lånet i regnestykket ditt. Blir det umulig å gjennomføre, bør du vurdere et lavere lån eller bedre vilkår.

Vent med de dyre planene til lånet er nedbetalt

Ønsker du deg en ny TV? Eller drømmer du om å dra på en lang ferie? Det kan føles bittert å utsette fordi du må betale ned på lånet ditt, men i lengden kan det være det beste. Disse gledene vil fortsatt være der og vente på deg når du er gjeldfri, men rentene vil fortsette å løpe uansett hva du bruker pengene dine på.

Kutt ned på små, unødvendige utgifter

De verste utgiftene vi har er allikevel de vi ikke ser. Flere ganger ukentlig gjør vi små, unødvendige kjøp. Kanskje en gang eller to om dagen, om vi handler ofte. Dette kan for eksempel være en fristende sjokolade på vei til kassen, en pølse på bensinstasjonen på vei hjem fra jobben eller kaffe fra en kiosken mens du venter på bussen. Ingenting av dette koster mye i seg selv, men i løpet av en måned kan det være snakk om tusenvis av kroner. Kutter du ned på dette, kan du heller bruke pengene på å betale tilbake lånet uten sikkerhet.

Utsett andre betalinger for å fokusere på lån uten sikkerhet

Dette virker kanskje bakvendt; å utsette en betaling for å kunne betale en annen, men det kommer helt an på rentene. Et lån uten sikkerhet har ofte høyere renter enn mange andre lån. Derfor kan det bli billigere å heller nedprioritere rentene på noe annet i lengden. Har du for eksempel studielån? Da har du krav på et visst antall utsettelser uten å måtte begrunne dem. Et studielån har også lavere renter enn omtrent alle andre lån du kan finne.

Skaff deg en ekstra inntekt

Denne løsningen er ikke for alle. Er du allerede i full jobb er det kanskje ikke er nok timer igjen av dagen, spesielt om du har familie, eller annet ansvar ved siden av jobben din? Men du vil kanskje bli overrasket over hvor stor forskjell noen ekstra timer kan gjøre. Hva med en kveldsjobb en dag i uken eller en ekstrajobb annenhver helg? Eller kanskje det er mulig å jobbe litt ekstra overtid i jobben du allerede har? Har du lån uten sikkerhet vil en større månedslønn utgjøre en stor forskjell.

Kvitt deg med noe du ikke trenger

Kanskje det er på tide å rydde litt i boden eller i kjelleren? Gjennom et liv samler det seg opp mye forskjellig. Noe som er søppel for deg, kan være en skjult skatt for noen andre. Dessuten får du bedre plass om du selger unna ting du ikke trenger. Det kan være lurt å finne ut hva det er verdt før du legger ut annonsen. En ting er om du setter prisen for høyt og ingen er interesserte. Men det er enda verre om du selger noe for mye mindre enn det er verdt.

Vurder refinansiering for å bli kvitt lån uten sikkerhet

En annen løsning kan være refinansiering av lånet. Dette innebærer at du tar opp et annet lån for å betale ned hele ditt forrige på en gang. Det betyr selvfølgelig at du blir sittende med et nytt lån istedenfor. Men om rentene er bedre enn de er på et lån uten sikkerhet, lønner det seg i lengden. Dette kan også være en fin måte å samle flere lån på, i stedet for å få ulike fakturaer til ulike tider. Du får da bare en nedbetaling å tenke på.